Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 29 Siječanj 2024 13:14

Pakrac - Izložba „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“

U Muzeju grada Pakraca u petak 26. siječnja otvorena je izložba o plemićkoj obitelji Jankovića Daruvarskih, jednoj od najznačajnijih slavonskih plemićkih obitelji koja je ostavila dubok trag u gospodarskom, političkom i kulturnom životu Slavonije u 18. i 19. stoljeću. Njihova imanja u Slavoniji obuhvaćala su Daruvar, Pakrac, Lipik i Stražeman. Danas se njihova ostavština, uglavnom dokumentarna, čuva u Gradskom muzeju Požega u Fondu Janković.
Izložba je rezultat međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pakraca, Gradskog muzeja Požega, Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru te je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te sredstvima Grada Pakraca. Cilj izložbe je na jednom mjestu detaljnije predstaviti život, djelovanje i naručiteljsku aktivnost članova obitelji Janković kroz fundus Gradskog Muzeja Požega. Autori kataloga izložbe su doc. dr. sc. Ana Šitina Žepina (Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti), Ivan Roth (Muzej likovnih umjetnosti Osijek) i Ivana Domanović (Gradski muzej Požega).

Izložba ostaje otvorena sve do 1. ožujka 2024. godine te se može pogledati u radno vrijeme Muzeja grada Pakraca, a uskoro će biti postavljena i u Gradskom muzeju Požega.