Gradski muzej Požega

Spomen soba

Pod pokroviteljstvom Organizacijskog odbora (sudionici i požeške udruge proizašle iz Domovinskog rata), sa gradonačelnikom Zdravkom Ronkom kao predsjednikom, u Gradskom muzeju je 4. kolovoza 2006. godine svečano otvorena stalna izložba „Spomen soba Domovinskog rata u požeškom kraju“.

Autorica muzejske multimedijalne koncepcije, scenarija te likovne zamisli je Mirjana Šperanda, viša kustosica Povijesnog odjela požeškog Gradskog muzeja.

 mesic izlozba1  mesic izlozba2
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Župan Požeško-slavonske županije Zdravko Ronko u posjeti Spomen sobi Domovinskog rata u Požeškom kraju, 26. 10. 2007.


Uz pietetsku prezentaciju fotografija poginulih branitelja, u Spomen sobi se može vidjeti tijek političkih događanja u Hrvatskoj i Požeštini koji su prethodili požeškim ratnim događajima 1990/91., transparentna karta ratnih događanja na zapadnom dijelu Požeštine sa uklopljenim dokumentarnim video zapisima, ambijent požeškog skloništa te računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir u kojem su pohranjeni i lako dostupni svi ostali podaci vezani za ovu povijesnu temu.

Početkom 2021. godine Spomen soba Domovinskog rata je ukonjena radi potreba rekonstrukcije i dogradnje muzejskih zgrada u sklopu projekta "Požeške bolte".

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA          OLYMPUS DIGITAL CAMERA