Gradski muzej Požega

Centar za posjetitelja Požeška kuća

Centar za posjetitelje – Požeška kuća predstavlja novi tip turističke ponude koji podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine.

Centar je opremljen sadržajem koji prikazuje požešku povijest i kulturu dok je sama lokacija Centra povoljna za umrežavanje i suradnju kulturnih institucija te stvaranja jedinstvenog doživljaja za posjetitelje.

Centar obuhvaća stalni izložbeni prostor, multifunkcionalni izložbeni prostor i info-pult te suvenirnicu, a osmišljen je kao prostor od dvije cjeline, prizemlja i podruma.

Prizemlje Centra sastoji se od nekoliko cjelina kojima je centralna točka multimedijska instalacija koja će se pokrenuti ulaznicom. Cjelina Istraži zlatnu dolinu kronološki prepričava povijest grada s istaknutim događajima koji su kroz povijest mijenjali grad. Posjetitelj u ovoj cjelini može isprobati vožnju na pijanom biciklu te na zanimljiv način proći kroz prirodna bogatstva požeškog kraja. Druga cjelina otkriva sve pojedinosti o fra Luki Ibrišimoviću te o njegovoj organizaciji obrane Požege od Osmanlija. U ovoj cjelini posjetitelj može testirati svoje znanje u kvizu o Požegi. Treća cjelina prizemlja Centra govori o barunu Trenku, njegovom neobičnom životu i pothvatima koji su ga učinili slavnim, a posjetitelj se može okušati u izravnom dvoboju s barunom.

Podrum Centra govori o prepoznatljivim elementima požeškog identiteta – a to su vino i čokolada. Posjetitelj će u podrumu čuti više o požeškom vinarstvu, tvornici Zvečevo te će kroz tradicionalna požeška jela (uz recepte) upoznati kulturu života Požežana. U podrumu će, poput cjeline o fra Luki, posjetitelj odigrati kviz o čokoladi, a potom i složiti svoju slasticu. Priču o životu Požežana zaokružit će ljubavne priče znamenitih Požežana.

Adresa: Trg Svetog Trojstva 1, 34 000 Požega
web: pozeskakuca.hr
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

tel.: 099 314 7417

Radno vrijeme: https://pozeskakuca.hr/kontakt/

Djelatnici:
Matej Peharda, voditelj
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sanja Galić, informator/recepcioner
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.