Gradski muzej Požega

Pedagoški odjel

PED Slika 1jpgPedagoški odjel je najmlađi odjel Gradskog muzeja Požega. Službeno je uspostavljen 2015. godine kada je kustos povijesti položio stručni ispit za muzejskog pedagoga. Prije 2015. godine pedagoška djelatnost se obavljala unutar svakog odjela u sklopu izložbi te je bila pripremljena prema planu i programu rada Muzeja kao posebno događanje.

 

 PED Slika 3jpgJedan od većih muzejsko – pedagoških projekata povodom 150. obljetnice rođenja i 95. obljetnice smrti istraživača Dragutina Lermana bio je „Lermanologija“, koji podrazumijeva mobilnu izložbu, društvenu igru i kreativno – edukativne radionice. Cilj projekta bio je upoznati djecu s Lermanovom ostavštinom, njegovim životom te političkim, ekonomskim i povijesnim prilikama toga vremena. Željelo se potaknuti učenike da upoznajući baštinu koju je Lerman stvorio svojim djelovanjem i osobnim stavovima, upoznaju i Muzej kao ustanovu koja se osim istraživačkim i izložbenim radom bavi i svim oblicima educiranja o važnim kulturnim i društvenim pitanjima.

 

PED Slika 4jpegMuzejski pedagog u Gradskom muzeju Požega izrađuje i provodi planove za grupne posjete, posebno za različite dobne skupine djece. U suradnji s kustosima izrađuje program vodstva za vrtiće, osnovne i srednje škole. Organizira i vodi muzejske radionice i igraonice po pojedinim stručnim područjima, inicira i organizira predavanja i seminare za pedagoške djelatnike. Izrađuje koncepciju i prijedloge za priređivanje didaktičkih izložbi, vodi evidenciju suradnje sa školama i o skupnim posjetima Muzeju i sl.

 

 PED Slika 5jpgPedagoški odjel u Muzeju obavlja poslove iz pedagoške djelatnosti, kako u ustanovi tako i online, koji imaju zadatak specijalnim programima i aktivnostima promovirati Muzej i njegovu građu (predavanja, radionice, igraonice, izložbe, specijalna vodstva i druge aktivnosti), približiti ga širem krugu posjetitelja, osigurati različite nivoe informacije o Muzeju posjetiteljima i korisnicima svih dobnih skupina i osobama s posebnim potrebama, kako bi boravak svim posjetiteljima u Muzeju bio poučan i zabavan.