Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Srijeda, 25 Listopad 2023 12:48

Klub čitatelja vlastite prošlosti - O berbi, vinogradima i svemu ostalom

U četvrtak 26.10. u 18 sati u Gradskom kazalištu Požega Kluba čitatelja vlastite prošlosti održati još jedno u nizu interpretacija obiteljskih fotografija, ovaj puta na temu berbi vinograda i života uz vinograde kroz godinu.

Etnologinja i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić uz ilustraciju u javnosti nikada viđenih dvjestotinjak amaterskih fotografija naših sugrađana iz čak trideset i tri obitelji dočarat će običajnu, kulturološku, gospodarsku, sociološku i pejzažnu vrijednost vinograda iznad Požege koji su po svemu oduvijek bili dio percepcije i snažan identitet grada.

Obronci Požeške gore na koju je naslonjena Požega nekada su u potpunosti bili kultivirani vinovom lozom koju je krajem 19. i početkom 20. stoljeća posve uništila filoksera i peronospora. Vinogradi na strminama Sokolovca i Velikog Kamena obnovljeni su upornošću vinogradara jer su bili ne samo izvor dodatne zarade, društveni statusni simbol nego i mjesto održavanja obiteljskih i vinogradarskih običaja poput u svijetu jedinstvenog Grgureva.

I ovaj sastanak Kluba čitatelja vlastite prošlosti bit će sniman i moći će se kao i svi ostali do sada pogledati na mrežnoj stranici projekta https://kcvp.gmp.hr/ , te na You Tube kanalu Gradskog muzeja Požega.