Gradski muzej Požega

ARHEOLOŠKI ODJEL – odjel s kojim započinje povijest muzeja
PRIRODOSLOVNI ODJEL – odjel s kostima mamuta, bizona, golemog jelena, pećinskog medvjeda, hijene i sl.
ETNOLOŠKI ODJEL – forenzika materijalne i nematerijalne baštine Požege i Požeštine
POVIJESNI ODJEL – odjel s najraznovrsnijom muzejskom građom
ODJEL POVIJESTI UMJETNOSTI – odjel s nacionalnom, europski i svjetski vrijednom kulturnom baštinom
PEDAGOŠKI ODJEL – odjel koji sve ljude približava muzejskom svijetu
Ponedjeljak, 13 Veljača 2023 14:12

Otvorena izložba "Povratak u Požegu"

Na današnji dan (10. veljače) prije 100 godina u Požegi je rođen Matko Peić, akademik, akademski slikar, književnik, likovni pedagog i povjesničar umjetnosti. Tim povodom Gradski muzej Požega upriličio je izložbu iz ostavštine Matka Peića koja je proglašena kulturnim dobrom pod nazivom „Povratak u Požega“ autorica Ivane Domanović, Andreje Vojnić i Lidije Španiček.
Današnje otvorenje u Galeriji Svjetlosti u Gradskoj knjižnici Požega počelo je nastupom članova Zavičajne udruge Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ koji su čitali svoje ili interpretirali tuđe stihove. O samoj izložbi govorila je jedna od autorica izložbe i v.d. ravnateljica Muzeja Lidija Španiček.
Danas posredstvom izložbe, odnosno muzeološki prezentiranih osobnih predmeta Matka Peića, knjiga, fotografija, dokumenata iz njegova života, te slika koje je naslikao na mjestima koja su mu bila posebno zanimljiva, ulazimo u sasvim poseban svijet. To je svijet čovjeka koji je u prostorima svoga života, stanu i radnoj sobi imao tek ono što mu je koristilo za znanstveni i umjetnički rad, ono što mu je koristilo u istraživanju, dokumentiranju svijeta. To su različiti pomoćni svakodnevni, funkcionalni predmeti koje je želio imati oko sebe ili sa sobom, a koje je izabrala i prezentirala kustosica Povijesnog odjela Ivana Domanović- istaknula je Lidija Španiček.
Na izložbi je, dodala je, prezentirano i ono što je nosio na put ili s puta, a što mu je koristilo u snalaženju u gradovima i mjestima u kojima je istraživao živote umjetnika i drugih značajnih osoba, zatim knjige koje je kupovao, sakupljao ili dobivao, vodiči, te djela s područja likovne pedagogije, kojima je kao malo tko likovnošću, dječjom iskrenosti, osjećajem britkog likovnog pedagoga učio sve oko sebe kako razumjeti slike i riječi. Ovu cjelinu, knjižni dio izložbe izabrala je i prezentirala kustosica Andreja Vojnić.
U likovnom dijelu izložbe su slike koje se ne odnose samo na Požegu, nego i na druge gradove, hrvatske i europske, koje je Matko Peić posjetio i u kojima je slikao u različito doba dana, najčešće akvarelom ili tušem, često na otkinutim, neravnim listovima bloka. Ovaj dio izložbe pripremila je muzejska savjetnica Lidija Španiček. Posebno je istaknula kako je u Peićevoj ostavštini pronađen jedan izuzetno vrijedan predmet - kovčeg Miroslava ( Frice) Kraljevića, koji je na izložbi predstavljen putem fotografije jer mu je potrebna restauracija.
Izložbu koju je otvorio prof. dr. Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika može se pogledati do 16. ožujka ove godine u radno vrijeme knjižnice i uz najavu kako je navedeno na internetskoj stranici Gradskog muzeja Požega.
U glazbenom dijelu programa otvaranja nastupila je učenica 1. razreda srednje Glazbene škole Margareta Jakobović na flauti pod vodstvom mentorice mag. glazbe Ive Sessa Štancl uz klavirsku pratnju mag. glazbe Matee Šeremet.