Petak, 06 Ožujak 2020 09:30

Otvara se izložba „Braća po oružju“ – elite željeznog doba

U utorak, 10. ožujka u 18 sati Gradski muzej Požega otvara izložbu Braća po oružju – elite željeznog doba. Radi se o izložbi koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta iz Slovenije. Autori izložbe su Hrvoje Potrebica i Borut Križ, a kustosica izložbe Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Ova izložba prikazuje dva značajna ratnička groba iz razdoblja starijeg željeznog doba, jedan s lokaliteta Kaptol, a drugi s lokaliteta Kapiteljska njiva u Dolenjskoj. Ovi grobovi čine poveznicu između  prostora Požeške kotline i Dolenjske u Sloveniji. 

Novo Mesto u Dolenjskoj je bilo jedno od najvažnijih centara starijeg željeznog doba (8. – 5. st. pr. Kr.) na jugoistočnom alpskom prostru s utvrđenim visinskim naseljem koje omeđuje veće naseobinsko područje s pećima za taljenje željezne rude i brojnim grobljima pod tumulima te pojedinačnim grobnim humcima. Na tom prostoru dosad je istraženo 1350 kosturnih grobova među kojima i 20 bogato opremljenih kneževskih grobova. Lokalitet Kapiteljska njiva je najveće istraženo groblje čak i u europskim pojmovima. Na izložbi se prikazuje grob I/16, u kojem je se nalazi pokojnik starosti između 20 i 40 godina. Uz pokojnika su bile priložene tri posude, dvije željezne sulice, dvije sjekire, dvije brončane igle, željeni nož, pojas s dva brončana utega i željezni zakrivljeni mač – mahira u drvenim broncom okovanim koricama. Na stjenkama keramičkih posuda pronađen je grafit kojeg nema na području Dolenjske, ali ga ima oko Kaptola.

Prapovijesno nalazište Kaptol počelo se istraživati 1960-ih godina, na položaju Čemernica. Iz tih prvih istraživanja na izložbi će biti prikazan materijal iz tumula X koji se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu, pa će Požežani imati priliku vidjeti materijal koji nam inače nije dostupan. Dr. sc. Hrvoje Potrebica, koji vodi arheološka istraživanja na lokalitetu Kaptol od 2001. godine, proveo je i revizijsko istraživanje tumula X te je ustanovio da tumul X u prvim istraživanjima nije do kraja istražen i prikupio je novu građu koja se čuva u Gradskom muzeju Požega. Na ovoj izložbi po prvi put će se spojiti ova grobna cjelina.

Uz ovu izložbu, kao i dosad, bit će organizirane radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Izložba ostaje otvorena do 23. travnja 2020. godine, a moći će se pogledati od ponedjeljka do subote u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati, te ponedjeljkom i srijedom i u poslijepodnevnim satima od 18 do 20 sati.