Utorak, 23 Siječanj 2018 17:37

Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih

U izložbenim dvoranama našeg Muzeja 24. siječnja otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba „Zvukovi kukaca – Orkestar najmanjih“ autorice dr. sc. Ive Mihoci i koautora Petra Crnčana. Na izložbi je pored 1.100 prepariranih jedinki kukaca s gotovo svih kontinenata, njih oko 400 vrsta, po prvi puta predstavljeno i glasanje kukaca zahvaljujući slovenskom bioakustičaru Boštjanu Perovšeku po čemu je ova izložba postala jedinstvena u Hrvatskoj. Uz prave kukce na izložbi je postavljeno i 7 uvećanih modela kukaca akademskog kipara Denisa Kraškovića.

Na svečanosti otvorenja sve nazočne je pozdravila Maja Žebčević Matić, ravnateljica našeg Muzeja. O značenju same izložbe i njezinom predstavljanju u Požegi govorila je dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Ona je ukazala na važnost osnivanja prirodoslovnog odjela u požeškom Muzeju s obzirom na prirodno bogatstvo požeškog kraja i na činjenicu da u Slavoniji samo dva muzeja imaju takav odjel.

Dr. sc. Iva Mihoci govorila je o važnosti glasanja kukaca kao i načinu na koji to čine. Za razliku od ljudi, kukci se nikada ne glasaju bez razloga ili iz dosade, a zvukove primaju gotovo cijelim tijelom, osim s lijeve i desne strane glave. Posebno razvijen jezik komunikacije imaju zadružni kukci kao što su mravi ili pčele. A ono što je najzanimljivije na požeškoj izložbi to su sami zvukovi kukaca, posebno onih koje inače ljudsko uho ne može čuti, a koji su prilagođeni frekvenciji čujnosti čovjeka zahvaljujući bioakustičaru Perovšeku koji je neke zvukove morao nabaviti čak iz Francuske.

U programu su nastupili su nagrađivani učenici Glazbene škole Požega Antun Glasnović na braču koji je odsvirao skladu „Stršljen“ te Margareta Jakobović koja je na flauti odsvirala skladbu „Cvrčak“. Izložbu je otvorila učiteljica Ivana Svjetličić čija se obitelj bavi pčelarstvom.

Na izložbi je bio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je svojim dolaskom podržao program požeškog Muzeja i ideju osnivanja prirodoslovnog odjela.