Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 12:21

POŽEŠKI MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Dan muzeja 1Međunarodni dan muzeja 2014. godine Požežani su spojili s proslavom 90-te obljetnice svoga muzeja. Vodeći se ovogodišnjom mišlju vodiljom „Muzejske zbirke povezuju“ , Gradski muzej Požega je uspio svojim programom doista povezati, ne samo mnogo generacija, nego i dijelova zajednice u kojoj djeluje. Naime, međumuzejskom izložbom Industrijska baština istočne Hrvatske, na suradnju je potaknuto Društvo arhitekata, ali i Obrtnička škola, odnosno uspostavljen je posjetiteljski odnos s učenicima arhitektonskih tehničara.

Dva dana poslije u subotu, 17. svibnja, unatoč poplavama i lošim vremenskim prognozama, požeški muzej je nastavio s programom obilježavanja Dana muzeja i svoje visoke obljetnice. Već od devet sati, pa sve do otvorenja izložbe Donacija obitelji Kempf kao vrhunca prijepodnevnog programa, građani su sa zanimanjem pratili art street perfotmance čija je poruka bila otvorenost muzeja svim kanalima komunikacije prema čitavoj zajednici, osnosno senzibiliziranje javnosti na činjenicu da muzej nije dosadna i hladna ustanova, ne baš suprotno, nadasve životna, zanimljiva i željna obostrane suradnje. U izvedbi gimnazijalaca Katoličke gimnazije, odnosno članova Dramske družine i Kreativne radionice (KRUG) oslikavan je nogostup ipred muzeja i instalacije koje su postavljene na prozore pročelja jedne od zgrada, promoviran je nakit kao novi suvenir požeškog muzeja, odnosno uspješno je odglumljena 'okamenjena svakodnevica iz prošlosti' u obliku živih skulptura, na živoj izložbi. Iz širom otvorenih prozora muzejske zgrade glavnim se trgom razlijegao glazbeni vremeplov šlagera i hitova koji su se rado slušali proteklih devedeset godina. Doživljaj su upotpunili oltimeri iz Oltimer Trophy kluba Požega, odnosno bicikl pauk Roberta Hofmana iz trgovine bicikala Caprioli.

Vrhunac programa Dana muzeja i međugeneracijskog druženja bilo je otvorenje izložbe Donacije obitelji Kempf, u kojoj je predstavljena vrijedna donacija obitelji osnivača požeškog muzeja kroz posljednje tri generacije. Posljednju genaraciju darovatelja obitelji Kempf predstavljali su uvaženi unuci Julija Kempf, gospodin Božidar i Branimir kojima su uručene zahvale. Posebi doživljaj u razgledanju izložbe upotpuno je taktilni eksponat Muzeja u loncu, bazlmača iz obiteljske kuharice Kemfovih u kojoj su naročito uživali posjetitelji iz Doma za starije i nemoćne osobe Požega kao posebni gosti.

Ova, ali i izložba Industrijska baština istočne Hrvatske mogu se pogledati besplatno do 23. svibnja ove godine od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

 

Opširniju fotogaleriju možete pogledati na facebook stranicama muzeja
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.651404424944555.1073741859.193707024047633&type=3