Utorak, 15 Prosinac 2015 09:59

«Ljubavni jadi starih Požežana» - Kalendar 2016.

U kalendaru za 2016. godinu predstavljeno je 12 poznatih i manje poznatih Požežana, ali kroz njihove bračne partnere, odnosno ljubavi, ostavljajući svima da zaključe kako se vremena možda mijenjaju, ali međuljudski odnosi uglavnom ostaju.

Kal - naslovnaGradski muzej Požega nastojao je ohrabriti sve nas zajedno kroz njihove primjere da i najidealnije ljubavi imaju svojih teških i kriznih trenutaka, odnosno da mi danas u svojim ljubavnim jadima nismo sami.

Naravno u želji da afirmiramo i baštinski duh Grada Požege, muzej je parove vezao uz razglednice iz njihova vremena, odnosno mjesta koja se uz njih vežu.

Uz ljubavne jede Dragutina Lermana, Julija Kempfa, Josipa EugenaTomića, Franju Cirakija, čiča Ivu Čakalića, Zlatu Kolarić Kišur, Janka Jurkovića, Miroslava Kraljevića, ostavljen je prostora i za nekoliko požeških legendi, kao onu o okorjelom neženji trgovcu Luki Ilijaševiću koji je rekao da će se oženiti tek kada padne zvonik tadašnje crkve svete Terezije, što se i dogodilo 1926. uslijed orkanskog nevremena. Da se nije pametno ni u šta zaklinjati naš je požeški neženja zaključio oženivši se samo mjesec da poslije nemilog događaja.

Kalendar je stolnog formata s 12 listova, preglednim kalendarijem i se može se nabaviti u muzeju za 20,00 kuna.Kal - pozadina 01
Izdavač: Gradski muzej Požega
12 stranica, 18x21 cm
pregledan kalendarij
24 fotografija portreta poznatih Požežana i razglednica grada Požege
Cijena 20 kuna