Utorak, 12 Svibanj 2015 11:25

Predstavljen program Dana muzeja uz novinarski performans!

Pored Kužnog pila, a ispred zgrade Muzeja danas je javnosti predstavljen program za Dan muzeja. Novinari su prije konferencije dobili najneobičniji novinarski zadatak – oslikati muzejski baner bojama u spreju. Brzi kakvi inače jesu, taj su zadatak obavili ne samo u najkraćem mogućem vremenu nego i vrlo kreativno. A dok je još trajala konferencija baner s porukom „Provedite s nama Dan muzeja“ obješen je na zgradu Muzeja.

Bogat i raznolik muzejski program predstavile su ravnateljica Maja Žebčević Matić i arheologinja Mirela Pavličić Hein. Ravnateljica je istaknula da je ovogodišnja tema Dana muzeja „Muzeji za održivo društvo“ te da je program požeškog Muzeja prepoznat kao jedan od najboljih te je pozvan da ga se sutra predstavi i u Zagrebu na nacionalnoj razini. Program će se održati na tri lokacije: u knjižnici, na Starom gradu te u Muzjeju i ispred njega, a u njemu će sudjelovati. –Želimo dokazati da Muzeji nisu otoci za sebe koji se bave stvarima koje nikoga ne zanimaju osim stručnjaka nego da mogu biti temelj društvenog i gospodarskog razvoja i zboga toga se u našu priču uplelo jako puno partnera i prijatelja. U programu će sudjelovati i knjižnica, kazalište, škole, Grbac reklam, Nikola Radmirović, Udruga pivara Požega, Udruga vinogradara, vinara i voćara Kaptol, Anđeoska kuhinja, Požega Art, Krug Katoličke gimnazije, Plesna radionica Ilijane Lončar, Ivana Domanović te brojni muzjeski prijatelji i djelatnici Muzeja koji garantiraju da će program biti veličanstven, zanimljiv i raznovrstan – poručila je ravnateljica Žebčević Matić.

Mirela Pavličić Hein predstavila je vrhunac Dana muzeja – izložbu pod nazivom „Alilovci, život prije 3700“ godina“. –Važnost ovog lokaliteta je u materijalu koji je pronađen, prije svega u jantarnoj perli, najstarijem takvom nalazu na ovom području, te malobrojni, ali fini keramički materijal – istaknula je Pvličić Hein dodadjući da će se na izložbi moći vidjeti i rekonstrukcija stambenog objekta, odnosno nadzemne drvene kuće.