Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Rujan 2017 09:22

Muzej u loncu i Muzejska brijačnica dvije kulturno turističke atrakcije Aurea festa 2017.

U želji da povijesti i običaje svoga grada i kraja približi posjetiteljima na najbolji mogući način, posljednja četiri dana Aurea festa Požega 2017, uz pomoć Grada Požege i Aurea Festa, Gradski muzej Požega se uključio s dva zanimljiva projekta koja već neko vrijeme sistematski razvija.

Ispred samog muzeja na glavnom gradskom trgu, zahvaljujući vrhunskom pečenjaru Ivanu Cerovcu,te donatorima Domagoju Stojakoviću i Marku Bjelobrku (MB instalacije), posljednje četiri večeri posjetitelji Aurea festa su mogli po promotivnoj cijeni kušati, ali i čuti priču o vrhunskoj deliciji, vinogradarskom ćevapu, zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru RH uz običaj Grgureva. Na zanimljiv način putem cooking showa ispričani su i običaji, te povijesni konteksti, zanimljivosti i činjenice vezane za zaboravljena jela Muzeja u loncu: marmeladu od mrkve iz Domaćinske škole časnih sestara Milosrdnica, šmarn, cicvaru, poparu, trgance sa sirom, majsko vino, rezance na brdo, župu s utrtom taranom i gojtane.

Posjetitelje Aurea festa malo dalje, na drugoj strani Trga Svetog Trojstva, posljednja četiri dana od ranoga jutra do kasno u noć čekala su još jedna širom otvorena vrata povijesti – muzejske brijačnice. Zahvaljujući predanim prijateljima muzeja, majstorima brijačima Matiji Leningeru iz Slavonskog Broda, Mati Ragužu iz Požege i Ivici Matoševiću iz Pleternice, najstarija brijačnica in situ ovih prostora s originalnim namještajem i opremom iz 1910 godine podsjetila je na sve prisutniju potrebu muškaraca za njegovanjem lica, posebnog uređivanja brada, brkova, kao i majstorskog šišanja. Posljednji dan rada muzejske bijačnice, 2.9. na sam Svjetski dan brada, održan je izbor za Najbradu na kojemu su pobijedili Zvonimir Gelenđer iz Zagreba, Mario Paulić i Daniel Banovac iz Požege. Simbolika poklona pobjednicima – suvenira Rudinskih glava s bradama i porcije vinogradarskog ćevapa, zaključili su činjenicu kako povijest, tradicija i baština sve povezuju u jednu zanimljivu nikad do kraja ispričanu muzejsku priču s tisuću početaka i bezbroj završetaka.